Някои от най-известните ледници в света, сред които тези в италианските

...
Някои от най-известните ледници в света, сред които тези в италианските
Коментари Харесай

ООН: Големи ледници ще изчезнат до 2050 година

Някои от най-известните ледници в света, измежду които тези в италианските Доломити, в националните парковете Йосемити и Йелоустоун в Съединени американски щати и в планината Килиманджаро в Танзания ще изчезнат до 2050 година заради глобалното стопляне, без значение от равнището на повишаване на температурите, предадоха Ройтерс и Агенция Франс Прес, цитирайки отчет на ЮНЕСКО.

Проучването на организацията на Организация на обединените нации за обучение, просвета и просвета се концентрира върху 18 600 ледника от 66 000 кв. километра, намиращи се в 50 обекта на международното завещание, или 10 % от общата ледникова повърхнина на планетата. Експертите предизвестяват, че една трета от тези ледници ще изчезнат до 2050 година

Останалите въпреки всичко могат да бъдат избавени, в случай че покачването на световните температури не надвиши 1,5 градуса Целзий по отношение на прединдустриалните индикатори. При нормалните равнища на отделяните от бизнеса нездравословни излъчвания към 50 на 100 от ледените формирания, оповестени за международното завещание, могат съвсем изцяло да изчезнат до 2100 година

Авторът на отчета Талес Карвальо каза пред Ройтерс, че ледниците в листата на международното завещание губят приблизително към 58 милиарда тона лед всяка година - това се равнява на общия годишен размер вода, употребен във Франция и Испания дружно - и способстват за съвсем пет % от световното повишаване на морското ниво. Според него единствената най-важна мярка за попречване на огромното оттегляне на ледниците в международен мащаб е фрапантно понижаване на нездравословните излъчвания.

ЮНЕСКО предлага също управляващите да покачат наблюдението, изследванията и да подхващат ограничения за отбягване на риска от бедствия.
" Когато ледниковите езера се пълнят, могат да прелеят и да причинят пагубни наводнения надолу по течението ", отбелязва Карвальо.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР